Peterhead, afslapning og forberedelse

15-18/08/2017 Peterhead i venteposition

Vi har jo oplevet meget i hæsblæsende tempo i 2½ måned. Nu er vi så anbragt i venteposition på ubestemt tid – vejret bestemmer vores afrejsetidspunkt. Det svære spørgsmål:

Hvordan forudser man vejret i 3 døgn, når meteorologerne ikke kan forudse 1 døgn?

3 døgn er tiden vi skal bruge til Thyborøn – forhåbentlig ikke helt, men med lidt margin. Lavtrykkene farer ned gennem Nordsøen. Kulingvarsler og hård sø, så vi bliver her til det bliver bedre. Der var i vores hovedplan sat en uge af til at vente på godt vejr, så planen skrider først efter den 24/8. Det gode vejr skal jo følge vores sejlads, så det skal være godt omkring Peterhead i starten, derefter godt midt på Nordsøen i næste døgn og til slut godt ved den danske vestkyst i et døgn. Vores 2 naboer (briter på den ene side, hollændere på den anden) på broen her ville være gået mod syd i dag, men regn, hård sø og kuling gør, at de også ligger der endnu.

I mellemtiden har vi foretaget noget forberedelse, og vi kan nu gå med 4 timers varsel (indkøb af mad). Vi har tanket så meget diesel, at det kom ud af udluftningsstudsen når vi rullede lidt (fikset med tape over hullet indtil vi tager af sted :-)). Desuden har vi 65 liter i dunke, så vi kan bakke til Thyborøn for motor, hvis det bliver nødvendigt. Vi har trukket liner på dæk til livliner. Vi har vasket tøj, checket motorolie, lavet planer for vagter og nødprocedurer.

Desuden har vi nydt et par dage i stilhed med te, lydbog, strikning, vin osv. Vejret har pga. lavtrykkene været meget svingende med MEGET regn i dag, men solskin i går. Vi ville have været i Aberdeen i dag, men regnen stoppede os.

I stedet besøgte vi det lokale fængsel (som nu er museum!), der ligger 500 meter fra Tack. Den korte afstand er begrundet i, at man i sin tid havde brug for anlægsarbejdere til havnen, da de store moler skulle bygges. Altså byggede man et fængsel på havnen – overkommelig opgave, og så havde man gratis arbejdskraft til sliddet med alle stenene i havnen. Praktisk… Fængslet blev først lukket ultimo 2013.

Cellerne i gammel tid:

Samme celler i brug i 2013. Natpotten er nu udskiftet med et campingtoilet. I denne celle sov fangerne, spiste alle deres måltider og forrettede deres nødtørft. Bad i fælles baderum. Tømning af lokumsspand 2 gange i døgnet (selvbetjening forstås).

Var man en brokkerøv, eller på anden måde fortjente en tænkepause blev man dømt til ophold i denne lydtætte betonkasse, der kun havde en madras.

Var man selvmordstruet, blev man anbragt i en grøn celle med kun en madras. Det skulle nok få de positive tanker tilbage i fangen…

Administration

En ‘berømt’ fange var Johnny Ramensky. Indbrudstyv og en ørn til låse. Blev kaldt ‘Gentle’ Johnny fordi han leverede det stjålne tilbage. Men han landede her og flyttede sten. Stak samlet af 5 gange, men blev hver gang genfanget. Han kunne også fikse låsene i fængslet. Under krigen kunne England godt bruge ham. Som hemmelig agent bag fjendens linjer til indbrud i fjendens arkiver og ambassader. Dekoreret for krigsindsatsen, men smidt tilbage i fængsel, idet han efterfølgende fortsatte sin kriminelle løbebane. Han kunne kun lave indbrud, og det er vist nok forbudt i fredstid. 40 år tilbragte han i alt i fængslet.

Pga. hans mange flugter havde personalet en munter besked til dem, der måtte ønske at besøge Johnny: ‘Hvis du vil besøge ‘Gentle’ Johny, så ring lige på forhånd og kontroller om han er inde for tiden’

Fange idømt forvaring i Peterhead pga diverse lavtryk… Håber på løsladelse i 2017.