Aberdeen

19/08/2017 Sightseeing i Aberdeen

I dag var vejret bedre, så på bussen fra morgenstunden mod Scotlands 3. største by Aberdeen. Aberdeen kaldes også ‘den grå by’. Det skyldes at stort set alt er bygget i gråt granit. I skarpt solskin kan de små krystaller glimte lidt, men det er også det vildeste spræl byen kan byde på rent visuelt. Sådan ser næsten hele byen ud:

.

Men byen er travl, og livet leves som alle andre steder. Unge bliver gift, og så skal der jo mænd i nederdel til!

Hver gang der ankom en ny gæst til festlighederne, fik sækkepiben en ordentlig tur.

Vi besøgte det lokale Christiania, kaldet Fittie. Ikke med hash og kriminalitet, men en gammel lille enklave med 56 fiskehuse fra starten af 18 hundrede-tallet, har nogle mennesker med lidt flere penge forelsket sig i. De har skabt et helt lille bilfrit samfund, hvor der er plads til det skæve og sjove. Rigtig hyggeligt!

Området ligger ude på nordre molehoved. Lige udenfor er Nordsøen, og her tager man kystsikring alvorligt

Skulle der komme et par bølgesprøjt ind over betonkanten, må tagrenden på huset bagved tage det sidste!

Efter alternative boformer besøgte vi søfartsmuseet. Her falder interessen især på olieindustrien – de gamle hjuldampere har vi set mange andre steder. Aberdeen har faktisk verdens største helikopterlufthavn, der hver dag fragter over 1000 medarbejdere til og fra boreplatformene. Denne model viser de juletræer vi skal sejle forbi om lidt

Og når noget skal laves under vandets overflade, kan man nu bruge robotter, men ofte skal der menneskehånd til. Udstyret anvendt i ’80-erne ned til 350 meters dybde!!!!

Nyere model, der kun går til godt 300 meter. Til gengæld er der kun normalt tryk indeni konservesdåsen. Altså kan man hives direkte på land efter endt arbejde uden af eksplodere. Men man skal ikke lide af klaustrofobi.

Herefter var vi på galleri for uopdagede unge kunstnere. Hurtigt overstået. Tomt lokale med 2 værker. Enten er de alle blevet opdaget, eller også er de blevet for gamle…

Shopping center. Gik egentlig bedre end frygtet. Først frokost, så ½ times resultatløs shopping inden skipper kunne flygte ind til en frisør for at få tæmmet 2 måneders vildmandshår. Efter en hurtig klipning havde skipperkonen heldigvis fundet sig en klud, så denne del af turen blev også en succes.

Med bussen tilbage til havnen i Peterhead, der her er fotograferet på turen tilbage. Den ligger ikke specielt malerisk, men den fungerer.

Aftenen blev afsluttet med en G&T på SYMI fra Fredericia, der har været på Island og Færøerne. Hyggeligt!