Giant’s Causeway

22/07/2017 Bustur til Giant´s Causeway

Denne attraktion har været et af de faste punkter, der skulle ses. Belfast ligger passende tæt på – ca. 1½ times kørsel. For 60 millioner år siden var området udsat for voldsom vulkansk aktivitet. Basalt klipperne, der danner søjlerne, skal være opstået ved hurtig og forskellig afkøling, så den voldsomme sammentrækning ved afkølingen har skabt en masse søjler, der fortrinsvis er sekskantede, men også kan være runde, firkantede og femkantede. Diameter typisk på størrelse med en stor middagstallerken.

Besøget kan foretages via arrangerede busture eller billeje. Bilen er jo tillokkende, men der går en del tid med afhentning og aflevering, så en bustur med afgang fra centrum (gåafstand) blev valget. Mens vi ventede på afgang, fik Mette en sludder med et par af de lokale – Monument for the Unknown Women Workers.

En positiv overraskelse omkring busturen var at chaufføren undervejs holdt et meget langt foredrag om Irlands historie, startende tilbage fra før vi vikinger hærgede her ovre. Det gav en velkommen repetition af Irlands komplicerede politiske og religiøse historie, der forklarer de spændinger og opdelinger der er i dag. Chaufføren fik fortalt med objektiv respekt, selv om man klart fik en fornemmelse af han var republikaner. Der går generationer inden det falder til ro, og det sker kun, hvis det lykkes at holde fred så længe.

Først var vi en tur omkring The Dark Hedges, der er plantet af en af de store irske herremænd James Stuart, der plantede denne allé i 1775 op til hans hus Gracehill House. Alléen er kendt som The Kings Road i Games of Thrones (for dem der ser denne serie!).

Efter lidt filmkulisse gik turen til en lille ø, Carrikade Island. Omkring denne lille ø gjorde store laksestimer åbenbart holdt for år tilbage. Lokale fiskere regnede ud, at kunne man sætte net mellem fastlandet og øen, ville man kunne fange rigtig mange laks, så en hængebro blev etableret til øen. Fiskeriet var en succes – så stor en succes, at man fik fanget de fleste af disse laks, der endnu ikke havde gydet med det resultat, af der nu ikke er laks mere. Så nu finansieres hængebroen ved at turister i hobetal betaler hver 6£ (50 kr…) for at krydse 25 meter over til øen og nyde udsigten…

Man må ikke håbe, at denne forretning  også dør ud pga. begærlighed…

Ved ankomst til Giant’s Causeway – en af Nordirlands store turistattraktioner, var der kaos med biler og busser. Men som chaufføren sagde: I må have os undskyldt – turisme er en ganske ung forretning i Nordirland, og det har jo også sit udspring i de uroligheder der har været her i mange år.

Giant’s Causeway er virkelig et spøjst naturfænomen. Nogen har talt der er omkring 40.000 søjler. Vi tager det for pålydende – vi talte ikke efter.

Som det fremgår af billederne fik vi også ½ mm fugt

Brolæggeren får ingen roser for jævn overflade, men stenene passer perfekt sammen.

Tilbage i Belfast omkring kl. 17.