Slut med hollandsk kanalsejlads

20-21/6 Gouda -> Oostende via Rotterdam

Efter et par lange og begivenhedsrige sejldage, har vi nu skiftet det hollandske gæsteflag ud med det belgiske

og tager en overliggerdag i Oostende.

Tirsdag formiddag nåede vi lidt rundt i ostebyen Gouda. På byens rådhustorv holdes der stadig ostemarked hver torsdag, hvor der gives håndslag på mangt en (god) ostehandel. Desværre var timingen ikke helt god – vores besøg var tirsdag – men så prøvesmagte vi i stedet i Gouds Kaashuis, hvor de ikke var fedtede med smagsprøverne! Der røg da også et par gode stykker vellagret ost med hjem i båden.

Turistinformationen havde de placeret i det gamle ostevejehus De Goudse Waag, hvor der også var indrettet ostemuseum, museet sprang vi dog over.

Til gengæld nåede Jan en hårdt tiltrængt klipning i Gouda.

Det var nu tid at beslutte om vi skulle fortsætte af masteruten sydover til Vlissingen eller vi skulle ud af Rotterdam til det åbne vand. Vi besluttede det sidste, trængte efterhånden til at sejle rigtigt igen. Piece of cake, kun en enkelt sluse syd for Gouda, derefter en dobbelbro og en enkelbro i Rotterdam, så var ville vi være ude. Det skulle vise sig, at vi var mere end almindelig heldige at komme igennem den tirsdag aften, slusen var ellers lukket for den dag, men et stort fragtskib havde bestilt åbning kl. 18:30 – og så smuttede vi med! Broerne i Rotterdam åbnede KUN for OS. Det er service….

Og selv om de også har ‘Rabatbroer’ , så har de mange broåbninger og slusninger alt i alt kun kostet os 15 Euro 🙂

Der skulle nu findes ly for natten. Havn eller ligge udenpå denne?

Der var lagt spærrebøjer rundt om – ikke særlig gæstfrit. Han må regne med samme behandling, hvis han en dag får brug for at ligge udenpå os!

Holland og kanalsystemerne har været en positiv oplevelse. Man kan futte rundt i disse kanaler en hel sommer til næsten ingen penge. Der er masser af pladser, hvor man må ligge helt gratis i op til 3 døgn. Men alle de broer (vi har endnu ikke talt det totale antal op), er lidt i vejen når man skal flytte 2500 mil + det løse.

Ude af kanalsystemerne var det nu igen tid at studere strøm- og tidevandstabeller. Og uanset hvor mange gange vi regnede og genregnede blev resultatet, at det bedste tidspunkt ud af Rotterdam var kl. 03:00 natten til onsdag. Så efter et par timers søvn, gjorde vi klar til at sejle ud i mørket i Rotterdam mens store fragtskibe blæste forbi. Behøver vi nævne, at vi ikke så andre sejlbåde….?! Vi nåede dog sikkert ud af Rotterdam havn og skulle nu i det spæde morgenlys

krydse ‘motorvejen’ for fragtskibe ind og ud af Rotterdam. Her havde vi liiiige glemt at lytte med på kanal 3, hvor havnelodsen forventede at vi meldte ind når vi agtede at krydse motorvejen. Så vi fik besøg! “You caused a lot of trouble”, fik vi at vide! Men pyt, en skideballe kan vi (Jan) leve med, bare der ikke følger bøder med….

Ellers en dejlig og varm sejlads med sejlene oppe, vi havde ramt tidevandet perfekt, gik mellem 8 og 10 knob over grunden det meste af tiden. Puster nu ud i Oostende, hvor vi for første gang har badet i Nordsøen og det var DEJIGT!

22 i vandet, 30 i luften og 37 i båden (ny rekord på denne tur)