Canna

03/08/2017 Canna

Canna er en øde beliggende ø som sidste bastion inden de Ydre Hebrider. Vi har fået denne ø anbefalet – både af sejlere vi har mødt på turen, og af litteraturen. Der er få mennesker på øen, den har ikke en rigtig havn, men 10 bøjer man kan fortøjre til, men den har en flot natur og rigt dyreliv. Et af dyrene er søpapegøjer, som vi aldrig har set i vild natur.

Næsten vindstille fra morgenstunden, så det var for motor vestpå. Ved ankomsten til Canna var vinden stadig kun 3 meter. Canna er over 300 meter på højeste sted. Søpapegøjerne skulle være på nordsiden og vestsiden. Øen er desuden 8 km lang og ankringsbugten ligger i det sydøstlige hjørne. Det betød, at en sejlads op på nordsiden var mere tillokkende end en vandring i uvejsomt terræn. Målet var at se mindst 1 søpapegøje.

Det lykkedes til fulde. Så snart vi rundede hjørnet, lettede en flok på mindst 20 fra vandet. Senere sejlede vi mod vinden gennem flokke, der tilsammen har udgjort flere tusinde! Lidt svært at vise dette scenarie med kameraet fra en mobiltelefon, men lydkulissen, de lodrette klipper til over 100 meter og de mange fugle er ubeskrivelig. Efter at have sejlet ca. en mil mod vest og mod vinden, vendte vi rundt og brugte nu det gamle strandjægerkneb med at nærme sig fuglene med vinden i ryggen. Det provokerer dem til at forsøge at svømme bort fra båden, da de kun vil lette mod vinden og dermed er nød til at konfrontere båden. Det gav også lejlighed til at se dem tæt på. Vi har ca. 10 minutters video, der beskriver scenariet – en oplevelse, der bliver siddende et stykke tid! Vi var helt høje….

Efter søpapegøjer, lagde vi os ind i bugten på en bøje. På en landtange under 100 meter væk lå 3 voksne sæler og 2 sælunger og slængede sig i solen. De må have ‘boet’ her, for næste morgen lå de der igen. Herligt! Til sammenligning cyklede vi i Tyskland 2×15 km for at se nogle sæler på 7-800 meters afstand…

Nu skulle gummibåd og bådmotor testes. Vi har ikke brugt dem endnu, men her skal man i land for at betale for brugen af bøjen. Det lykkedes at få liv i motoren, og vi fik kaffe+is på den lokale café og sludret med andre sejlere. Der er også en lille butik med lidt madvarer og lokalt fremstillet brugskunst, men uden betjening. Man skriver hvad man tager og lægger pengene i en boks…Honesty payment, kalder de det.

Lige som vi gik i seng, startede ragnarok. Vejrudsigterne lovede 5-7 m/s i løbet af natten, men vi fik vindstød i kraftig kulingstyrke. Det gav en særdeles urolig nattesøvn, og det med at ligge på bøje i urolig vind er ikke lykken. Først presses båden tilbage og trykker bøjen ned i vandet. Så bliver det næsten vindstille og båden sejler op på siden af bøjen. Nyt pust, der så vil skubbe båden hen over bøjen osv. Havde vi dog bare kastet ankeret…